7. maj 2012

Profiterede endnu engang af den dejlige morgenmad og fik skrevet postkort – ja, alt foregår ikke elektronisk –  inden vi checkede ud fra Gl. Skovridergaard og begav os ad landevejen mod syd.

Det var især den første del af ruten som præsenterede foråret for fuld styrke – måske mest pga. det kuperede landskab som viste skråninger med blandede bevoksninger der gav et væld af nuancer i grønt.

Nu var det jo mandag og om mandagen har arkiverne i Aabenraa lukket. Det havde biblioteket derimod ikke, og ved en tidligere forespørgsel til arkivet havde vi fået at vide at biblioteket råder over en stor samling af regionens aviser.

Vi ankom sidst på formiddagen og havde nogle timer inden vores næste gøremål i byen. Det passede fint med at få taget hul på søgningen i de gamle aviser fra 1950’erne til midt i 80’erne, så vi styrede direkte mod biblioteket på Haderslevvej, lige ved siden af Folkehjem.

Vi fik meget fin betjening og snart efter var vi på egen hånd i bibliotekets kælder, hvor de især havde aviserne Jydske Tidende og Heimdal, der begge dækkede de lokale begivenheder i Aabenraa i den periode vi var interesserede i.

På Den Sorte Diamant i København havde vi tidligere søgt efter en evt. pressedækning af Birtes død, for på den måde måske at få lidt indblik hvad der rent faktisk skete da hun forulykkede en sommerdag i 1962. Mikrofilmene på Diamanten var af en meget dårlig kvalitet, og den lille artikel vi fandt i en kopi af Jydske Tidende kunne stort set ikke bruges til andet end lige akkurat læse den. Derfor ville vi gerne have selve avisen under eget kamera, så vi kunne sikre os en god kvalitet af kopien. Vi fandt artiklen i Jydske Tidende fra Tirsdag den 31. juni 1962 og i Heimdal fra dagen før, den 30. juni.

Derudover ledte vi efter dødsannoncer, nekrologer etc. for andre familiemedlemmer og på nær en, Steens morfar, var der gevinst. Et andet af vores formål med at besøge arkiverne i Aabenraa var også at få klarlagt Arnes karriereforløb i 1950’erne, og her fik vi en god begyndelse. 

Vi skulle videre, men det var et fantastisk rigt udbytte vi havde af de par timers arbejde.

Inden vores eftermiddagsbesøg hos Anne Marie tog vi hen på kirkegården for at besøge alle dem vi havde ledt efter i bibliotekets avissamlinger. Deres urner er lagt ned i det samme lille stykke græsplæne i Urnehaven nær kapellet.

De er 5 ialt, derfor lægger vi altid en buket med 5 blomster. Denne gang var det hvide chrysanthemer, der fangede forårssolen meget fint.

Planlægningen af eftermiddagens besøg hos Anne Marie havde været næsten lige så svær som den med Mogens. Men vi var heldige med at hun ville være hjemme mellem to hospitalsbesøg og den mulighed havde vi set frem til. Det blev ikke til så megen fotografering hos hende, men en god lang eftermiddag havde vi sammen, med snak om både nutid og datid over god kaffe, wienerbrødskringle og fragilitékage. Anne Marie husker med en fabelagtig klarhed tilbage til begyndelsen af 1950’erne da Ester og Arne flyttede ind i Solgården med 3 små børn – en ren skatkiste! Efter dette hyggelige besøg kørte vi ud i det sydvestlige hjørne af kongeriget, ud i den flade marsk hvor himlen synes at spille en større rolle end på østkysten.

Schackenborg Slotskro ventede os. Den er altid så hyggelig at rulle op forbi og så kan man stadig parkere lige uden for. Hvor kan man det nu om dage?

Mørke skyer havde fulgt os og trak meget dramatisk op over byen, men hindrede ikke Møgeltønders piger at spille fodbold under megen råben og skrigen fra forældre og venner på sidelinien. Fodboldbanerne er kun et lille stykke vej fra hotellet og det var den livlige aktivitet der lokkede os over for at kigge på. Det var meget fornøjeligt og vi gav os god tid til det.

Vi er begyndt at lægge mere mærke til ”hotelkunst” og kunne over resten af vinen fra sofagruppen betragte og diskutere både hvad der hang på væggen og det farvematchende pudearrangement på sengetæppet. Hotelkunst er lidt for sig selv, og en skønne dag kan vi måske udtale os med vægt om dette fænomen.

Lammestegen blev spist og aftenen faldt på med stille vejr og et enestående og meget varieret fuglekvidreri i slottets store træer. En god slutning på en meget afvekslende dag.

This entry was posted in Maj 2012. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *