8. maj 2012

Morgenmaden på Schackenborg Slotskro udmærker sig ved dels at være veltillavet og dels ved at blive serveret individuelt ved bordene. Helt forfriskende ikke at skulle skære af brød andre har haft hænderne fast omkring, eller hente pålæg fra en buffet andre har været inde over med snik og snak og rodet til. Måske lidt gammeldags, men meget behageligt når det gøres som i Møgeltønder.

I fint vejr begav vi os igen til Aabenraa, denne gang for at se hvad Institut for Sønderjysk Lokalhistorie måtte ligge inde med af fotografier der kunne være af interesse for os. Vi var ude efter fotografier af Bruhnshave i Aabenraa, alderdomshjemmet hvortil Steens mormor og morfar kom sidst i 1950’erne da de ikke kunne klare at bo længere i deres eget hjem. Edwin døde et par år efter ankomsten, men Emmy levede videre i mange år og kom senere hen på Grønnegården da det var blevet udvidet sidst i 1960’erne. Derfor var vi også interesserede i fotografier af Grønnegården, for vi havde bemærkelsesværdigt nok ikke selv taget nogle i tidens løb.

Med god hjælp af en engageret arkivar, samt en gammel spejderkammerat der pludselig dukkede op i korridoren blev det et udbytterigt besøg. Et fotografi af en af Steens faddere blev det også til, samt yderligere detaljer vi kunne bruge til historien om Arnes karriereforløb i 1950’erne.

Vi var lige inde om Landsarkivet for personligt at sige tak til den hjælpesomme arkivar som vi havde korresponderet med ugen i forvejen. Derefter gik det videre til biblioteket for at kigge videre i gamle aviser og bøger om Aabenraas historie.

Gårsdagens søgning i aviserne havde givet os en relativt begrænset tidsperiode at søge i for at finde noget om Arnes overtagelse af praxis’en i Aabenraa. Vi fandt derfor nemt frem til omtale af overtagelsen af praxis’en, samt Arnes egen annoncering om at han nu var på banen, samt andre detaljer, som vi ikke skal trætte læserne af vores rejseblog med, så vi runder fortællingen om denne for os særdeles spændende jagt på historiske facts med at fortælle at Arne havde sin første søndagsvagt den 5. oktober 1952. Steen har lært sin far, og Inge sin svigerfar, bedre at kende!

Der er en lille bonus ved at søge gennem gamle aviser – den at historien passerer revu fra dag til dag i den periode der søges i, hvilket er meget interessant og det krydres med annoncerne fra den tid om biler, sæbe, stillingsopslag og ikke at forglemme:  omtalen af den aktuelle film der vistes i biografen.

Efter arbejdet i biblioteket  føltes det helt rigtigt at tage op på Galgebakken og kigge ud over Aabenraa by. Bemærk det gule hus lige neden for buskene i højre halvdel af ovenstående fotografi. Det er det hus Ester og Arne lod bygge i 1958. Den gang var det ikke gult, men nærmere flødeskumsfarvet og havde mørkebrune skodder, samt eternittag.

Vores dag var nu helt i nostalgiens tegn, og vi gjorde da også holdt for at fotografere Solgården og opgangen der havde adressen Løgumklostervej 43. Lejligheden på 3. sal var Arne og Esters første permanente bolig efter at de kom fra Sønderborg for at overtage praxis’en. Den gang var der en rigtig lille købmandsbutik for enden og vi kunne nu se at der efter mange års pause igen var butik der.

Vejrliget var på vejen tværs over Sønderjylland blevet vådt og gråt, men vores næste ærinde i Møgeltynder var at sætte os ind i krostuen og drikke kaffe og spise kage, som til vores glæde viste sig at være gammeldags æblekage med friskpisket flødeskum til. Herligt og lige hvad vi havde brug for.

Vores lille have måtte henstå tom, istedet for at have os siddende med et glas vin og lytte til fuglekvidderet, som virkelig var enestående.

This entry was posted in Maj 2012. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *