Da Inges fysioterapi var overstået omkring 10:45, forlod vi Struer og kørte i gråvejr sydpå og halvanden time senere var vi 72 km fra vores midlertidige mål…
…som var kongernes Jelling. Et waypoint undervejs til et mål længere sydpå, men jeg har endnu ikke fundet ud af det med at indsætte waypoints i en rute, så jeg satte helt primitivt stedet her ind i navigatoren
Inge sprang ind for lige at knipse de berømte runesten og blev så begejstret at hun også kiggede ind i kirken.
…hvor øjet fangede dette kors over indgangen fra våbenhuset…
…og på nordvæggen i kirkens tårnrum de 6 apostle og Catharina af Alexandria skåret i træ omkring 1500. Catharina afbildes ofte med et sværd, som det hun blev halshugget med, og figuren her har også en bog i hånden. Catherina var nemlig en lærd kvinde.
På sydvæggen i tårnrummet de resterende 6 apostle, som blev skåret i 1970 som erstatning for de originale, der forsvandt omkring 1900.
Da Inge kom tilbage gjorde regnen det også. Hun fortalte begejstret om kirken og vi kørte lidt frem til en bedre P-plads…
…og gik hen til kirken. Jellinge-stenene var bag glas nu, sagde Inge på vej derhen. Det var nu ganske omhyggeligt gjort, så jeg har ikke noget imod det – kan bare glæde mig over, at jeg har rørt dem, medens de i vores unge dage stod frit fremme og underlagt de skiftende vejrlig.
Kirkens midtergang var meget interessant og designet af billedhuggeren Jørn Larsen. Et sted i gulvet skulle en af de mørke streger på et lille stykke være lavet i sølv for dermed at understrege at her ligger Gorm den Gamle.
Der var en helt speciel stemning i kirkens kor. Det må hænge sammen med kalkmalerierne, det meget varme lys fra vinduet og den rødlige granit, som alteret er lavet af. Jeg kunne godt lide denne rå fremstilling af alteret, for det giver ligesom en link til de rå overflader på Jellingestenene uden for kirken.
Og nu, hvor min interesse for mindre skibe er vakt, måtte jeg naturligvis studere den 3-mastede fuldrigger “Minerva”, som hang oppe under loftet. Der skulle i skroget være indlagt et stykke papir, som ingen ved, hvad står på. Skibsbyggeren, en tidligere kaptajn, er ikke længere i live til at afsløre hemmeligheden.
Vi måtte videre og museet overfor kirken må vente til næste gang vi kommer til byen.
14:15 var vi checket ind på hotellet. Jeg havde et møde kl. 14:30 kun 5 minutters gang herfra, så det var nærmest perfekt.
Jeg havde møde med denne person, som min søster Birte klippede i profil – måske i 1962. Det er klassekammeraten Jytte, som medbragte sin lillesøster Åse, som jeg har gået i parallel-klasse med. Vi mødtes hos Fru Geest.
Jytte havde også medbragt et klassefoto fra Nygade Skole. Det må være taget en sommerdag omkring 1960. Birte sidder yderst til venstre i forreste række og jeg tror, at Jytte sidder ved siden af.
Der var også et foto fra Jyttes fødselsdag engang i sidste halvdel af 1950’erne, antager jeg. Det er taget i familiens have på Løgumklostervej. Birte sidder yderst til venstre i gruppen og er desværre blevet offer for den mislykkede del af billedet. Men det illustrerer meget fint, hvordan en flok unger så ud dengang.
Jeg fandt derhjemme et foto af Birte i samme kjole og det er vist fint nok at antage at billedet af fødselsdagsselskabet og dette er taget samme sommer.
Det var et vældig hyggeligt møde. Vi snakkede i 2:30 timer og damerne ville kun have kaffe – jeg, som troede at vi skulle snakke over et landskab af flødeskum! Det med flødeskum kunne så komme på bane, da Inge kom efter at jeg havde taget afsked med Jytte og Åse. Vi fik hver en gang kaffe med marcipanroulade, som var dejlig, absolut dejlig!
Da Inge og jeg forlod caféen var det blevet regnvejr.
Det blev apéritif-tid og den tilbragte vi i hotellets kælder.
…og aftensmaden valgte vi fra hotellets lettere ende af menukortet.
Og medens jeg ventede på min Gråsten-hane i perlecouscous og estragon, glaskål, squash, syltede multebær og brunet smør, kunne jeg spekulere på, om der i min barndom ikke var en bilforhandler i bygningen derovre på den anden side af H. P. Hanssens Gade.
Vi var mætte og måske også lidt trætte og lod natten falde på over Aabenraa.